top of page

Hammam Steaming Stories

Dit project gunt je een zeldzame blik door het sleutelgat van een bijzonder cultureel erfgoed, namelijk het badhuis – de hammam, en de evolutie van badgewoontes. Door de authentieke hammam-cultuur in Marokko en de doorbraak hiervan elders in de wereld te onderzoeken, deelt w-Art de culturele rijkdom van hammam- en badcultuur.

Hammam2.jpg

Een badhuis tussen hemel en hel, waar tijd en ruimte even snel verdampen als de stress en zorgen van alledag. Je vindt ze tegenwoordig over de hele wereld, van Gent tot Parijs. Welnesscentra en saunas zijn hip, zelfs bij mensen thuis. In Marokko is de hammam al eeuwenlang een begrip: Mannen en vrouwen komen er niet alleen om te ontspannen, maar ook om elkaar te ontmoeten, geheimen te delen en rituelen uit te voeren. “Hammam. Steaming Stories.” gunt je een zeldzame blik door het sleutelgat van de Marokkaanse hammam-cultuur en bij uitbreiding ook op de culturele evoluie van badgewoontes: in Marokko én in Vlaanderen.

Hammam2.jpg

ACHTERGROND

De hammam is dood! Leve de hammam! Eucalyptusgeur, rozemarijnzalf, body scrubs, zwarte zeep, ...

De welness-sector weet waar ze de mosterd moet halen: Traditionele recepten uit de Marokkaanse hammamcultuur geraken vandaag aan sneltempo ingeburgerd. Nieuwe hammams duiken op in steeds meer Europese steden dankzij globalisering en migratie. Je vindt hammam-ruimtes niet alleen in grote sauna-complexen, steeds meer Vlamingen met Marokkaanse roots openen een eigen badhuis, waar wordt teruggegrepen naar de authentieke Marokkaanse hammam-cultuur. Net op het moment dat de Marokkaanse hammam wereldwijd doorbreekt, dreigt ze in Marokko zelf te verdwijnen. Oude badhuizen sluiten hun deuren of worden vervangen door moderne sauna-complexen. Daarmee dreigt een belangrijk stuk cultureel erfgoed verloren te gaan. In Marokko is de hammam namelijk veel meer dan een welnesscentrum, het is al eeuwenlang een ankerpunt voor het sociaal weefsel, zeker voor vrouwen. Ook hun historische waarde is groot: de wortels van de hammam liggen immers in de Romeinse bacultuur, waardoor deze publieke badhuizen een traditie van 2000 jaar in leven houden!

 

HET PROJECT

‘Hammam. Steaming Stories’ onderzoekt de relatie tussen twee fenomenen: de wereldwijde doorbraak van hammam enerzijds en de teloorgang van de authentieke hammam in Marokko anderzijds. Wat maakt de hammam zo universeel én wat maakt hem zo uniek? Hoe springen Vlaamse badhuizen om met Marokkaanse tradities en welk effect heeft de wereldwijde hammam-hype op de badhuizen in Marokko, Libanon, Syrië,...

Met dit project wil initiatiefnemer Nakhla vzw het publiek een nieuw perspectief bieden op de hammam: Een blik achter de schermen, een ander licht, maar ook inzicht in verleden en heden van deze wellness-hype. Om dit te doen, verzamelen we zo veel mogelijk verhalen over hammams, via interviews (in Marokko en Vlaanderen) en historisch onderzoek.

3 edities

Mehdy Mariouch.JPG

Gent (2018)

22 april 2018

14u - 17u

Het STAM in Gent

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

IMG_3757.jpg

Brussel (2020)

5 maart 2020

18u-21u

Huis van Culturen/Maison des Cultures

Mommaertsstraat 4, 1080 Brussel

Antwerpen 3de editie HSS

3 maart 2023

18u-21u

BorGerHub

Turnhoutsebaan 92,

2140 Antwerpen

bottom of page