top of page

Gemengd gehuwd

In 2005 organiseerde w-Art vzw, in samenwerking met Victoria Deluxe, het Festival van Vlaanderen en NTGent, een artistieke feest rond het thema "gemengd huwelijk". Dit project gebruikte een gemengde huwelijkssetting om verschillende feesttradities te mengen...

Picture2.png

De bruiloft

Het huwelijk tussen Laura Neyskens en Mohamed Said Bouzarmat vond plaats in de Gentse Schouwburg op het Sint-Baafsplein. Beide families droegen rituelen aan om dit huwelijk te vieren: Marokkaanse en Vlaamse festiviteiten liepen door elkaar heen en gaven inhoud aan een nieuw bruidspaar.

Schermafbeelding-2017-02-06-om-09.06.34-uai-258x194.png

Muziek

Op vrijdag waren Bamteli, Turks duo Davul/Zurna de muziekale acts van de avond. Tijdens de bruiloft waren Gnawamuzikanten, fanfaremuzikanten, Turkse blazers, zigeuner-muzikanten en Turkse trommelaars aanwezig.

Trio Rachid Kasmi, Al Manar (Marokkaans balorkest), Oulad Bambara en de Marockin’ Brass band waren aanwezig op de bruiloft.

“Vzw Nakhla ijvert dan ook voor een democratische wereldorde, waarin culturele diversiteit ‘in denken en handelen’ geen uitzondering meer is, maar een evidentie.”

- Zohra Boucharafat

Het project
Gemengd huwelijk is een project waarin een groep Margrebijnse en Vlaamse vrouwen werd begeleid door Zohra Boucharafat en Karijn Bonne. Via huisbezoeken, aan Berbervrouwen (het Rifgebergte in Marokko), werd een grondig inzicht verkregen in de leefwereld, noden en behoeften van Maghrebijnse vrouwen.

Wekelijks werden bijeenkomsten georganiseerd, waarbij de thema's opvoeding, onderwijs en emancipatie enz... aan bod kwamen. Maar ook maatschappelijke thema's zoals drugsverslaving bij Marokkaanse jongeren in Gent werden besproken. 

bottom of page