top of page

De projecten van w-Art vzw 

Doorheen de jaren organiseerde w-Art vzw tal van erfgoedprojecten die een mooi geschiedenis weer tot leven brachten. Met een mix van geschiedenis en kunst creëert w-Art een database van erfgoedprojecten.

Picture2.png

01

In 2005 organiseerde w-Art vzw, in samenwerking met Victoria Deluxe, het Festival van Vlaanderen en NTGent, een artistieke feest rond het thema "gemengd huwelijk". Dit project gebruikte een gemengde huwelijkssetting om verschillende feesttradities te mengen.

02

Gentse gasten, een sociaal-cultureel project, in samenwerking met AMSAB, STAM, Christine De Weert en Tina De Gent. w-Art organiseerde dit project in 2006 om bronnen met betrekking tot de Marokkaanse migratie naar Gent in de jaren 1960 en 1970 te verzamelen en te creëren. Zij schreven de geschiedenis van de eerste generatie Marokkanen in Gent, om een zo breed mogelijk publiek te informeren.

Picture1.png
kk.jpg

03

Een documentaire geproduceerd door w-Art in 2010. Er werkten immigranten aan mee, waaronder de grote choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. Deze kunstenaars vertellen hoe hun afkomst meer werd genoemd dan hun kunst zelf. Hun artistieke talent werd door anderen verwaarloosd en de nadruk werd altijd gelegd waar dat niet hoorde.

04

“Mijn tantes uit Gent” is een familiekroniek die op ontroerende wijze de uiteenlopende levens van drie zussen beschrijft. In die tijd waren het vooral jongens die emigreerden. Hierbij wordt er gekeken naar hoe de zussen ze zich zowel niet in de ene land thuis voelen als de andere. De film "Mijn tantes uit Gent" lokt daarom gesprekken en discussies uit rond het thema migratie, de positie van vrouwen in migratie en integratie.

tantes.png
483ac352-00eb-4a74-915a-207143f34e47_thu.jpg

05

Dit is een documentaire over drie generaties van een Vlaams-Marokkaanse familie die samen een traditionele zomerreis naar Marokko maken. Een buitengewoonlijke reis en een typische reis voor Marokkaanse gezinnen. W-Art maakte dit documentaire in opdracht van Canvas voor Earth in Motion in samenwerking met Red Star Line museum, naar aanleiding van 50 jaar Marokkaanse migratie.

Mehdy Mariouch.JPG

06

Dit project gunt je een zeldzame blik door het sleutelgat van een bijzonder cultureel erfgoed, namelijk het badhuis – de hammam, en de evolutie van badgewoontes. Door de authentieke hammam-cultuur in Marokko en de doorbraak hiervan elders in de wereld te onderzoeken, deelt w-Art de culturele rijkdom van hammam- en badcultuur.

07

Een muzikaal erfgoedproject dat alle vrouwen in de Marokkaanse chaabi-muziek eert. Deze muzieksoort werd sinds het begin van de vorige eeuw ontwikkeld tot een stedelijke zang- en muziekkunst. Vandaag worden de Sultanats B'net Chaabi gedreven door het verlangen om deze muzikale traditie, die ze van de ouden in België hebben geëerd, in stand te houden. Met hun passie betoveren ze ons met de melodieën en ritmes die van generatie op generatie worden doorgegeven!

Chaabi_habibi_LR_154.jpg
bottom of page