top of page

Events

ma 30 sep

|

Brussel

Literaire Avond & Debat: Duik in de Geschiedenis van Marokko

Verken de diepten van de geschiedenis tijdens de literaire avond en het debat op maandag 30/9, van 19:30 tot 21:00 aan de ULB. Sluit je aan bij Chouki el Hamel terwijl hij de geschiedenis van Marokko belicht in ‘The Making of Gnawa, a Historical Synthesis of Black Morocco’. Een avond vol inzicht!

Literaire Avond & Debat: Duik in de Geschiedenis van Marokko
Literaire Avond & Debat: Duik in de Geschiedenis van Marokko

Uur & Locatie

30 sep 2024, 19:30 – 21:00

Brussel, Franklin Rooseveltlaan 50, 1050 Brussel, België

Over het event

Chouki El Hamel is directeur van het Center for Maghrib Studies en hoogleraar geschiedenis aan de School of Historical, Philosophical and Religious Studies van de Arizona State University, gespecialiseerd in West- en Noordwest-Afrika. Hij is gespecialiseerd in West- en Noordwest-Afrika. Zijn opleiding en doctoraalstudies volgde hij aan de Sorbonne-universiteit (Parijs I & VII, Frankrijk). Hij was een scholar in residence aan het Schomburg Center for Research in Black Culture in New York City. In 2017 ontving hij een Fulbright beurs voor onderzoek in Marokko. Hij is een Africanist die vooral geïnteresseerd is in de subalterne relatie van dienstbare en gemarginaliseerde gemeenschappen tot islamitische heersende instellingen. Zijn onderzoek naar deze relaties draait om kwesties als slavernij, ras/etniciteit/kleur, gender, macht/klasse en herstelrecht. .

Hij publiceerde twee boeken en vele wetenschappelijke artikelen in academische tijdschriften en populaire magazines. Zijn interviews, commentaren en essays verschenen op internationale podia zoals de Franse krant Le Monde, het Duitse tijdschrift Bilatéral, de Marokkaanse tijdschriften Zamane en TelQuel, en Jadaliyya (geproduceerd door het Arab Studies Institute in de VS). Hij is de auteur van Zwart Marokko: A History of Slavery, Race, and Islam (Cambridge University Press, 2013). Dit boek werd in 2019 in het Frans vertaald. Hij werkt nu aan een nieuw boekproject getiteld "The Hidden Story of Maroons in Morocco." Onlangs publiceerde hij The Story Map: Race & Slavery. Een website die een uitstekende ingang biedt tot een breder publieksgericht debat over slavernij en ras in Noord-Afrika.

Tickets 5,00€ 

Klik hier om u tickets te reserveren: Buy Ticket

Deel dit evenement

bottom of page