top of page

Event

vr 27 sep

|

Dapperheidsplein 7, 1070 Anderlecht, België

LILA met M‘allem Hamid Dkaki

LILA met M‘allem Hamid Dkaki
LILA met M‘allem Hamid Dkaki

Uur & Locatie

27 sep 2024, 21:00 – 28 sep 2024, 02:00

Dapperheidsplein 7, 1070 Anderlecht, België

Over het event

Een “līla” is een traditioneel ritueel uit de Gnawa-cultuur, dat voorkomt in Marokko, maar ook in andere vormen in landen van de Afro-diaspora, waar het andere namen heeft: diwān in Algerije, stambēli in Tunesië, Candomblé in Brazilië, Santería in Cuba ... Het is een bijeenkomst gericht op het verkrijgen van genezing, bescherming en harmonie, naast andere spirituele doelstellingen.  

Tijdens een līla komen mensen samen om te luisteren naar muziek gespeeld op traditionele instrumenten zoals de guembri, qrāqib en tbāl. Begeleid door liederen en dansen distilleert de muziek een diepe spirituele ervaring.  Het belangrijkste doel van een līla is om van muziek en dans te genieten, maar ook om genezing en bescherming te zoeken, om relaties met geesten tot rust te brengen of om advies te verkrijgen van onzichtbare entiteiten. In de Afrikaanse diaspora hebben zich unieke muzikale tradities ontwikkeld binnen gemeenschappen van Afro-afstammelingen. 

Deze muziek getuigt van hun ervaring van ontworteling en herinnert aan elementen van hun religie, hun cultuur en hun geschiedenis als slaven. Hun gemeenschappelijke wortels liggen in de tradities van Afrika bezuiden de Sahara en ze hebben allemaal de erfenis van de slavernij in hun culturele uitingen verweven. Blues, gnawa, capoeira, candomblé, zār en voodoo zijn allemaal met elkaar verbonden door een spirituele en historische relatie.  Voor deze speciale Brusselse editie van Gnawa Fest is m’allem Hamid Dkaki uit Fez onze speciale gast. Het begeleidt deze unieke avond en dit nachtelijke ritueel met de Brusselse Gnawa-muzikanten van Black Koyo.

Tickets 25,00€ - 

Klik hier om u tickets te reserveren: Buy Ticket

Deel dit evenement

bottom of page