top of page

Events

di 07 mrt

|

Het Oude Badhuis

Lezing ‘Met de buurt in bad. Een geschiedenis van het Oude Badhuis'

Lezing Jacob Ulens ‘Met de buurt in bad. Een geschiedenis van het Oude Badhuis aan de hand van getuigenissen van buurtbewoners.'

Lezing ‘Met de buurt in bad. Een geschiedenis van het Oude Badhuis'
Lezing ‘Met de buurt in bad. Een geschiedenis van het Oude Badhuis'

Uur & Locatie

07 mrt 2023, 19:00 – 20:00

Het Oude Badhuis, Stuivenbergplein 38, 2060 Antwerpen, Belgique

Over het event

Met de buurt in bad. Een geschiedenis van het Oude Badhuis aan de hand van getuigenissen van buurtbewoners.

Aan de hand van getuigenissen van buurtbewoners wandelen we mee naar de douches van het Oude Badhuis. Tot in 1990 konden Antwerpenaren hier een douche nemen. Vroeger kon je er ook de was doen.

Deze stedelijke instelling opende de deuren in 1926. Het stadsbestuur wilde hiermee “de arbeidersklas meer gezondheid en welzijn verzekeren.” Het badhuis was meteen enorm populair. In 1926 turfden de toezichters meer dan 150.000 douchebeurten. Ruim 400 per dag. Ook recenter werd het badhuis nog frequent bezocht. In 1970 had 35% van de Antwerpse woningen nog geen badkamer met douche of bad. Voor heel veel buurtbewoners was een snelle douche in het badhuis de normaalste zaak van de wereld.

Jakob Ulens is freelance historicus en fotograaf. Hij vertelt verhalen in woord en beeld en doet geschiedenis uit de doeken. Helder, origineel en met gevoel. Hij gaat vaak aan de slag voor steden, gemeenten en erfgoedinstellingen. Jakob luistert graag naar persoonlijke verhalen en onderzoekt hoe die verweven zijn met maatschappelijke evoluties. Sinds enkele jaren maakt Jakob geregeld gebruik van audio en podcasts om verhalen te vertellen.

Deel dit evenement

bottom of page