top of page

Exhibitions

Fri, Sep 20

|

Sint-Jozefstraat 14, 1080 Sint-Jans-Molenbeek, België

Muzikale lezing ‘Van Marokko tot Europa’

Ontdek de betoverende reis van de Gnawa-gemeenschap! Laat je meevoeren door eeuwenoude liederen die vertellen over ballingschap en inwijdingsreizen. Mis deze unieke muzikale conferentie niet, met bijdragen van Hélène Sechehaye en meeslepende muziek van Hicham Bilali!

Muzikale lezing ‘Van Marokko tot Europa’
Muzikale lezing ‘Van Marokko tot Europa’

Time & Location

Sep 20, 2024, 6:00 PM – 10:00 PM

Sint-Jozefstraat 14, 1080 Sint-Jans-Molenbeek, België

About the event

Hélène Sechehaye (musicoloog, FNRS-ULB) & Hicham Bilali (guembri, zang, dans)

Het doel van deze muzikale presentatie is het verkennen van de verschillende betekenissen die het woord 'reizen' heeft voor de Gnawa-gemeenschap. Reizen is een integraal onderdeel van de identiteit van de Gnawa-gemeenschap. Hun liederen, die al eeuwenlang mondeling worden doorgegeven, vertellen over de gedwongen verplaatsing van hun voorouders. Van de oorspronkelijke ballingschap van de eerste Gnawa tot de inwijdingsreis van de ingewijden, via de jola die nodig is voor de leertijd van de muzikanten, zullen we al deze reizen behandelen, eindigend met de migratie van de Marokkaanse Gnawa naar andere landen, met name Brussel. Door zich in België te vestigen, komen de Gnawa van de diaspora dichter bij de ervaring van hun voorouders. En wat als, in plaats van een breuk, de verhuizing een garantie kan zijn voor continuïteit in de traditie?

De conferentie wordt onderbroken door muzikale bijdragen van Hicham Bilali, die de verschillende besproken aspecten zal illustreren.

De deelnemers krijgen de kans om een korte workshop te volgen na de muzikale conferentie

Tickets 5,00€ 

Klik hier om u tickets te reserveren: Buy Ticket

Cette présentation musicale a pour objectif d’explorer les différentes significations du mot « voyage » pour la communauté gnawa, un mot qui fait partie intégrante de son identité. Transmises par voie orale depuis des siècles, les chansons gnawa narrent le déplacement forcé de leurs ancêtres. De l’exil originel des premiers Gnawa au parcours initiatique des adeptes, en passant par la jola nécessaire à l’apprentissage des musiciens, nous aborderons tous ces voyages, pour finir par la migration des Gnawa marocains vers d’autres pays, notamment la Belgique. L’installation en Belgique rapproche les Gnawa de la diaspora de l’expérience de leurs ancêtres. Et si, au lieu d’une rupture, ce déplacement pouvait garantir la continuité de la tradition ?

La conférence sera rythmée par des interventions musicales de Hicham Bilali, qui illustreront les différentes facettes abordées.

Les participants pourront assister à un court atelier après la conférence musicale.

Tickets 5,00€ 

 Buy Ticket

Share this event

bottom of page