top of page

Exhibitions

Thu, Mar 09

|

BorGerHub

Expobezoek + Lezing ‘Van thermen naar hammams en terug. De evolutie van publieke badhuizen door de eeuwen heen’

Expobezoek + Lezing Sadi Maréchal ‘Van thermen naar hammams en terug. De evolutie van publieke badhuizen door de eeuwen heen’

Expobezoek + Lezing  ‘Van thermen naar hammams en terug. De evolutie van publieke badhuizen door de eeuwen heen’
Expobezoek + Lezing  ‘Van thermen naar hammams en terug. De evolutie van publieke badhuizen door de eeuwen heen’

Time & Location

Mar 09, 2023, 7:00 PM – 9:00 PM

BorGerHub, Turnhoutsebaan 92, 2140 Antwerpen, België

About the event

Lezing Sadi Maréchal

Van thermen naar hammams en terug. De evolutie van publieke badhuizen door de eeuwen heen

De hammams waren niet de eerste publieke badhuizen die werden gebouwd. Reeds in de Griekse en Romeinse oudheid bestonden er grote publieke faciliteiten om zich te wassen, te sporten en te ontspannen. Met de islamitische verovering van de Romeins-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten, werden ook de bestaande badtradities overgenomen. Deze lezing neemt je mee naar de oorsprong van het gemeenschappelijk baden en onderzoekt welke badtradities uit de oudheid zijn blijven doorleven in de hammams, maar ook welke werden aangepast of afgedaan. De nadruk ligt daarbij zowel op bouwtechnische als meer praktische en sociale aspecten.

Sadi Maréchal is als postdoctoraal onderzoeker van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen verbonden aan de vakgroep archeologie van de Universiteit Gent. Als lid van de stuurgroep achter het project ‘Hammam. Steaming Stories’, draagt hij bij aan de inhoudelijke omkadering van de tentoonstelling, de audiotour, meerdere lezingen en studiedagen. Zijn expertise situeert zich op het vlak van de sociale en architecturale ontwikkeling van badgewoontes in en rond het middellandse zeegebied.

Share this event

bottom of page